" Francuskie koszyczki z tuńczykowym nadzieniem "

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne koszyczki z ciasta francuskiego z tuńczykowym nadzieniem.

  • 30 min

Składniki:

  • ( na 2 porcje )

    - ciasto francuskie - 1 płat
    - tuńczyk w sosie własnym - 10 dag
    - czerwona papryka - 1 szt.
    - ser żółty - ok. 5 dag
    - cebula - 1 szt.
    - szczypiorek - pęczek
    - musztarda - 1 łyżka
    - śmietana 18% - 1 łyżka
    - żółtko - 1 szt.
    - przyprawy - szczypta

" francuskie koszyczki z tuńczykowym nadzieniem " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciasta francuskiego wykrawamy 2 koła
    ( o takiej wielkości , by wychodziły ponad foremkę do muffinek - z tej części robimy rant ).

    Ciastem wyklejamy foremkę , smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok.10min/180C.

    W tym czasie odsączamy tuńczyka.

    Drobno kroimy paprykę , cebulę , szczypiorek.

    Trzemy ser żółty.

    Wszystko razem mieszamy.

    Dodajemy śmietanę oraz musztardę.

    Doprawiamy solą , pieprzem i czerwoną papryką do smaku.

    Wypełniamy podpieczoną foremkę.

    Wkładamy do piekarnika ponownie na ok. 10 minut
    (pilnujemy jednak , by ciasto za bardzo się nie spiekło! )

    Wyciągamy!

    Zajadamy!

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy