Świetna niespodzianka dla bliskiej osoby- kiedy je upiekłam i dałam Mężowi, żeby wziął na drugie śniadanie do pracy był wniebowzięty. Takie ciastka wyglądają jak z cukierni, a ich przygotowanie zajmuje naprawdę kilka chwil.
Francuskie z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do miski i mieszamy z cynamonem.
2.Ciasto francuskie dzielimy na 4 prostokąty. Na każdym prostokącie układamy 1-2 łyżki jabłek. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi i zaklejamy brzegi. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
3.Następnie ciastka z wierzchu smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy grubym cukrem. Zapiekamy jeszcze 5 minut w 180 stopniach.
Komentarze