Frykadelki wieprzowe z boczkiem w sosie pieczarkowym

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Doskonała alternatywa na dobry obiad.Mięso jest mięciutkie i rozpływa się w ustach,a sos pieczarkowy nadaje mu niepowtarzalny smak.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
    1 duża bułka pszenna
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    160 g wędzonego boczku (pokrojonego w cienkie plasterki)
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    0,5 łyżeczki majeranku
    sól
    pieprz czarny mielony
    wegeta do smaku (opcjonalnie)
    2 szklanki bulionu (może być z kostki 1 sztuka na 2 szklanki wrzątku)
    olej do smażenia
    mąka do obtoczenia

    Sos:

    500 g pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki mąki pszennej
    pieprz czarny mielony
    1 łyżka posiekanego świeżego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frykadelki wieprzowe z boczkiem w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Bułkę namoczyć w wodzie,kiedy zrobi się miękka dobrze wycisnąć z nadmiaru wody.
    Mięso przełożyć do miski ,dodać namoczoną bułkę,bułkę tartą,jajko,przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Bardzo dokładnie wyrobić.
    Podzielić mięso na ok 6 części ,z każdej części uformować na mokrej szklanej desce do krojenia placek grubości ok 1 cm.
    Na każdy placek mięsa nałożyć z brzegu pokrojoną w kostkę cebulkę oraz 2 plasterki boczku.Zwijać mięso w rulon z dołu do góry pomagając sobie dużym nożem.
    Uformować frykadelki i obtoczyć w mące.
    Smażyć na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor z każdej strony.
    Usmażone frykadelki przełożyć do garnka w którym będziemy robić sos.Zalać 2 szklankami bulionu i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 min.
    Na tłuszczu na którym smażyło się mięso zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę.
    Pieczarki obrać ,zetrzeć na tarce jarzynowej (z końcówką nożyka) lub pokroić w plastry.
    Do podsmażonej cebuli dodać pieczarki i smażyć ,aż zmiękną.
    Mięso wyjąć z bulionu na talerzyk.
    Do bulionu przełożyć pieczarki z cebulką ,gotować ok 5 min.Następnie w 1/2 szklanki wody rozmieszać 3 łyżki mąki pszennej,wlać do pieczarek i mieszać,aż się zagotuje i powstanie sos.Na koniec dodać śmietanę oraz posiekany koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować