Frykadelki wieprzowe z boczkiem w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Bułkę namoczyć w wodzie,kiedy zrobi się miękka dobrze wycisnąć z nadmiaru wody.
Mięso przełożyć do miski ,dodać namoczoną bułkę,bułkę tartą,jajko,przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Bardzo dokładnie wyrobić.
Podzielić mięso na ok 6 części ,z każdej części uformować na mokrej szklanej desce do krojenia placek grubości ok 1 cm.
Na każdy placek mięsa nałożyć z brzegu pokrojoną w kostkę cebulkę oraz 2 plasterki boczku.Zwijać mięso w rulon z dołu do góry pomagając sobie dużym nożem.
Uformować frykadelki i obtoczyć w mące.
Smażyć na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor z każdej strony.
Usmażone frykadelki przełożyć do garnka w którym będziemy robić sos.Zalać 2 szklankami bulionu i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 min.
Na tłuszczu na którym smażyło się mięso zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę.
Pieczarki obrać ,zetrzeć na tarce jarzynowej (z końcówką nożyka) lub pokroić w plastry.
Do podsmażonej cebuli dodać pieczarki i smażyć ,aż zmiękną.
Mięso wyjąć z bulionu na talerzyk.
Do bulionu przełożyć pieczarki z cebulką ,gotować ok 5 min.Następnie w 1/2 szklanki wody rozmieszać 3 łyżki mąki pszennej,wlać do pieczarek i mieszać,aż się zagotuje i powstanie sos.Na koniec dodać śmietanę oraz posiekany koperek.
Komentarze