Galaretka drobiowa

0 (0 ocen)

delikatna i smaczna .............

Składniki:

  • * 1 SPRAWIONY KURCZAK
    * 3 MARCHEWKI
    * 1 PIETRUSZKA
    * KAWAŁEK SELERA
    * SÓL
    * PIEPRZ
    * MAGGI W PŁYNIE
    * ŻELATYNA
    * WODA
    * KUKURYDZA KONSERWOWA
    * GROSZEK KONSERWOWY

Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sprawionego kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu odlewamy wodę, płuczemy mięso i ponownie wkładamy do garnka.
  • 2. Zalewamy zimną wodą, wkładamy marchew, pietruszkę i seler. Gdy tylko się zagotuje, szybko zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 1.5 godziny na słabiutkim ogniu.
  • 3. Z wierzchu zdejmujemy powstałe szumowiny. Solimy, pieprzymy i dodajemy maggi do smaku.
  • 4. Gdy mięso jest miękkie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Nie dodajemy skóry. Marchew z rosołu również kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
    Dodajemy również kukurydzę i groszek.
  • 5. Mieszamy i wkładamy mięso do naczyń, np. literatek. Do osobnego naczynia przelewamy przez sitko wywar, dodajemy wg przepisu żelatynę i dokładnie mieszamy,( nie gotujemy ). Zalewamy mięso żelatyną, czekamy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Porady

Czasami może się zdarzyć, że nasz rosół na galaretkę nie jest klarowny. Możemy więc uratować go za pomocą piany z białek. Ubijamy białka i pianę wylewamy na rosół i na bardzo ale to bardzo maleńkim ogniu ( dosłownie rosół musi tylko pykać) klarujemy nasz wywar. Białka się zetną i wchłoną nadmiar tak zwanego brudu. Potem odcedzamy wszystko przez gazę.Brudne białka zostaną na ściereczce, a my będziemy mieli czysty wywar na galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy