Galaretka/sos z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis został zaczerpnięty ze starych, rodzinnych zapisków i do dziś odnawiam go z wielką chęcią! Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 litr soku z czarnej porzeczki
    60 dag cukru

Galaretka/sos z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka.
    Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody na 1 kg porzeczek i rozgotować.
    Następnie gorące przełożyć na sito, przetrzeć i odcedzić sok.
    Otrzymany przecier zważyć/zmierzyć i podgotować 5-8 minut.
    Dodać odpowiednią ilość cukru i gotować przez kolejne kilka minut - aż masa odrobinę zgęstnieje.
    Gorącą galaretkę natychmiast przelać do słoików i dokładnie uszczelnić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy