Gofry tradycyjne ze smietaną truskawkami i konfiturą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Domowe gofry kiedy mamy ochotę na coś słodkiego

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na gofry:
    1 szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    Szczypta soli
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka cukru waniliowego
    ¾ szklanka mleka około
    1 łyżka spirytusu
    Do dekoracji:
    40 dkg truskawek
    300 ml śmietanki kremówki
    1 fix do śmietany
    1 łyżeczka cukru pudru
    2 łyżki cukier kryształ
    Olej rzepakowy do smarowania formy
    Cukier puder

Gofry tradycyjne ze smietaną truskawkami i konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gofry 1. Do miski od blendera wbijam jajka, dodaję, mąkę, sól, cukier waniliowy, olej rzepakowy, mleko w zależności od gęstości ciasta. Ma być bardziej gęste niż na naleśniki. Można dodać spirytus gofry są wtedy bardziej chrupiące. Ciasto miksuję blenderem i odstawiam na godzinę do lodówki. Gofrownicę smaruję pędzelkiem olejem i rozgrzewam. Na jednego gofra potrzeba około 3 łyżek ciasta. Piekę około 7 minut. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem, na końcu dodaję fix. Truskawki myję, obieram z szypułek, połowę zostawiam do dekoracji, a połowę kroję ja kawałki i przesmażam na patelni dodając 2 łyżki cukier kryształ. Powstanie nam fajna konfitura. Każdego gofra smaruję śmietaną, układam na nim truskawki i polewam konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy