Gołąbki w sosie pomidorowo-ziołowym

0 (0 ocen)

Pyszne i smakowite. Aromatyczny sosik pomidorowy z dodatkiem śmietanowo-ziołowego.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
    500kg mielonego mięsa
    200g ryżu
    1 jajko
    1 cebula
    sól, pieprz
    woda

    Sos:
    kostka rosołowa
    2łyżki przecieru pomidorowego
    1opakowanie sosu śmietanowo-ziołowego
    mąka do zagęszczenia
    woda
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki w sosie pomidorowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.Cebule obieramy i kroimy cienko. Łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i ryżem. Doprawić do smaku.
  • gołąbki 2. Z kapusty usuwamy głąb, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20min. Z liści kapusty usuwamy twarde części. Nakładamy na nie farsz i zawijamy. Dno garnka wykładamy liśćmi i wkładamy gotowe gołąbki. Zalewamy wrzątkiem i dusimy ok. 40min.
  • 3. Do garnka wlać 1,5szkl. wody, dodać kostkę rosołową. Zagotować. W nie całej szklance wody rozrobić sos śmietanowo-ziołowy i dodać do reszty. Zagotować. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i zagęszczamy mąką.Przyprawić pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować