Gołąbki w sosie pomidorowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.Cebule obieramy i kroimy cienko. Łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i ryżem. Doprawić do smaku.
2.Z kapusty usuwamy głąb, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20min. Z liści kapusty usuwamy twarde części. Nakładamy na nie farsz i zawijamy. Dno garnka wykładamy liśćmi i wkładamy gotowe gołąbki. Zalewamy wrzątkiem i dusimy ok. 40min.
3.Do garnka wlać 1,5szkl. wody, dodać kostkę rosołową. Zagotować. W nie całej szklance wody rozrobić sos śmietanowo-ziołowy i dodać do reszty. Zagotować. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i zagęszczamy mąką.Przyprawić pieprzem i solą.
Komentarze