Gołąbki z kapusty włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę, odparzać i po kolei zdejmować liście. Usunąć grube nerwy. Mięso wymieszać z ryżem,włoszczyzną i przyprawami. Na każdy liść nakładać po dużej łyżce mięsnego farszu. Zwijać gołąbki. Na patelni rozgrzać olej i układać gołąbki. Chwilę je podsmażyć by kapusta nabrała rumianego koloru, dzięki czemu gołąbki są bardziej aromatyczne. W garnku nastawić wodę , wrzucić kostkę i liście laurowe. Przełożyć gołąbki wraz z tłuszczem z patelni. Woda powinna przykryć gołąbki. Dusić na wolnym ogniu ok 1 h. Kiedy kapusta będzie już miękką wyjąć gołąbki na talerz. Do garnka dodać koncentrat pomidorowy, zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Dodać odrobinę słodkiej śmietany i pokrojony koperek. Gołąbki podawać polane sosem, najlepiej smakują w towarzystwie gotowanych ziemniaków.
Komentarze