Gołąbki z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować według przepisu, przelać zimną wodą. Pieczarki umyć, pokroić w paski i podsmażyć na oleju. Wystudzić i przekręcić przez maszynkę przez drobne sitko. Mięso, pieczarki i ryż oraz przyprawy wymieszać. Kapustę obgotować, oddzielając liście. Usunąć nerwy. Masę zawinąć w liście. Naczynie żaroodporne wyłożyć kilkoma listkami, następnie ułożyć gołąbki. Na wierzch pokruszyć masło i 1 łyżeczkę wegety, przykryć listkami kapusty. Podlać wodą i wstawić do piekarnika. Dusić około 1,5 godz. na wolnym ogniu. W połowie pieczenia dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Porady
Gołąbki można spożywać z pieczywem lub ziemniakami. Gołąbki można również gotować na wolnym ogniu.
Komentarze