Gołąbki z mięsem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy dań z kapustą, danie mniej kaloryczne niż gołąbki z mięsem. Można je podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 torebki ryżu
    1/2 kg pieczarek
    1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    przyprawy: sól, pieprz, wegeta, koncentrat pomidorowy
    1 główka kapusty słodkiej
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju

Gołąbki z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według przepisu, przelać zimną wodą. Pieczarki umyć, pokroić w paski i podsmażyć na oleju. Wystudzić i przekręcić przez maszynkę przez drobne sitko. Mięso, pieczarki i ryż oraz przyprawy wymieszać. Kapustę obgotować, oddzielając liście. Usunąć nerwy. Masę zawinąć w liście. Naczynie żaroodporne wyłożyć kilkoma listkami, następnie ułożyć gołąbki. Na wierzch pokruszyć masło i 1 łyżeczkę wegety, przykryć listkami kapusty. Podlać wodą i wstawić do piekarnika. Dusić około 1,5 godz. na wolnym ogniu. W połowie pieczenia dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Porady

Gołąbki można spożywać z pieczywem lub ziemniakami. Gołąbki można również gotować na wolnym ogniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy