Gołąbki z młodej kapusty-zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku wstawiamy wodę, solimy ok. 1łyżki na 1litr wody.
Do wrzącej wody wkładamy całą kapustę z której prędzej wykrawamy
głąb.
Trzymamy w gotującej się wodzie ok. 4-5min. ( jeżeli robimy z starej
kapusty tzn. zimowej to obgotowujemy ok.10min.)
Kapustę wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy liście.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso mielimy (lub używamy gotowego mielonego). Cebulkę siekamy i
podsmażamy. Dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy
posiekany czosnek i ostudzony ryż. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Liście kapusty rozkładamy i na każdym liściu układamy kulkę mięsa.
zwijamy, najpierw boki, a następnie rolujemy.
Małe liście kapusty, czyli te ze środka i te które nam się uszkodziły
podczas obierania układamy na dnie brytfanki. Na to układamy gołąbki.
Zalewamy szklanką bulionu i szklanką wody. Przykrywamy i wstawiamy do
piekarnika. Pieczemy ok.40min. w temp. 180°C , potem zdejmujemy
przykrywkę i zapiekamy z góry ( ja lubię takie lekko zrumienione).
Wodę z brytfanki zlewamy do rondelka, dodajemy resztę bulionu,
koncentrat, ketchup, mieszamy i zagotowujemy. Mąkę mieszamy z wodą i
”zaciągamy„ sos. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy papryką, solą i
pieprzem.
Gołąbki z młodej kapusty wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Komentarze