Golas- specjał kuchni Lubelskiej

4.48 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kulinarny pasjonat Mikołaj Rey w każdą środę przedstawia kulinarne reportaże w „Dzień Dobry TVN” odkrywając najciekawsze, często zapomniane, przepisy regionalne. Tym razem na Lubelszczyźnie zachwyciły go … golasy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (dla 4 osób)
    • 1 szklanka kaszy gryczanej
    • 20 dag sera białego
    • 4 średnie ziemniaki
    • 2 jajka
    • 1 duża cebula
    • olej lniany z pierwszego tłoczenia
    • olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
    • suszona mięta lub świeża drobno pokrojona
    • sól
    • pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golas- specjał kuchni lubelskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować w 2 szklankach wody (na sypko). Ziemniaki gotować we wrzątku, cebulę pokroić w grubą kostkę i smażyć na szklisto, bez koloryzacji, na oleju rzepakowym.
    Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę, dodać kaszę i po raz pierwszy połączyć masę mieszając rękami. Doprawiamy solą, pieprzem i miętą, dodajemy resztę składników wraz z olejem lnianym do smaku. Dobrze mieszać rękami, by masa była jak najbardziej jednolita.
    Masę włożyć do żaroodpornego półmiska i piec przez około 40 min. w temperaturze 175-180o. Z masy można również uformować kotleciki lub krokiety i piec wtedy ciut krócej, ok. 20-25 min.
    Można zjeść od razu lub podać ze śmietaną. Dobrym dodatkiem do golasa jest również sałata z sosem vinaigrette lub sałata z pomidorów doprawiona olejem i czerwonym octem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować