Kulinarny pasjonat Mikołaj Rey w każdą środę przedstawia kulinarne reportaże w „Dzień Dobry TVN” odkrywając najciekawsze, często zapomniane, przepisy regionalne. Tym razem na Lubelszczyźnie zachwyciły go … golasy.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki (dla 4 osób)
• 1 szklanka kaszy gryczanej
• 20 dag sera białego
• 4 średnie ziemniaki
• 2 jajka
• 1 duża cebula
• olej lniany z pierwszego tłoczenia
• olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
• suszona mięta lub świeża drobno pokrojona
• sól
• pieprz
Golas- specjał kuchni lubelskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną ugotować w 2 szklankach wody (na sypko). Ziemniaki gotować we wrzątku, cebulę pokroić w grubą kostkę i smażyć na szklisto, bez koloryzacji, na oleju rzepakowym.
Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę, dodać kaszę i po raz pierwszy połączyć masę mieszając rękami. Doprawiamy solą, pieprzem i miętą, dodajemy resztę składników wraz z olejem lnianym do smaku. Dobrze mieszać rękami, by masa była jak najbardziej jednolita.
Masę włożyć do żaroodpornego półmiska i piec przez około 40 min. w temperaturze 175-180o. Z masy można również uformować kotleciki lub krokiety i piec wtedy ciut krócej, ok. 20-25 min.
Można zjeść od razu lub podać ze śmietaną. Dobrym dodatkiem do golasa jest również sałata z sosem vinaigrette lub sałata z pomidorów doprawiona olejem i czerwonym octem.
Komentarze