Słodko-kwaśna golonka

4.49 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Golonka w coli a nie w piwie. Soczysta, lekko słodka, lekko kwaśna. Bardzo smaczna i zachęcająca do jedzenia. Czasochłonna ale warta wszystkiego.

Składniki:

  • - 2 średnie golonki
    Wywar:
    - ok.3 l. wody
    - 5 ziaren ziela angielskiego
    - 2 łyżki soli
    - 5 liści laurowych
    - 2 marchewki
    - 1 kostka rosołowa
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
    Marynata:
    - 150 ml. coli
    - 4 łyżki ketchupu
    - 1 ząbek rozgniecionego czosnku
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka rozmarynu
    - 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
    - szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne Golonka

Słodko-kwaśna golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wywar:
    Golonki zalać wodą. Wrzucić marchew, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową. Dodać sól i pieprz. Gotować ok. 2,5 h na małym ogniu. Wyciągnąć golonki. Ponacinać skórę w szachownicę.
  • 2. Marynata:
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W głębokim naczyniu ułożyć golonki i następnie zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 2 h. Po godzinie przewrócić na drugą stronę.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
    Golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą, przykryć oraz wstawić do piekarnika na ok 1,5 h. Co 30 min. mięso przekręcać, aby z każdej strony miało piękny kolor. 20 min. przed końcem pieczenia ściągnąć przykrycie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować