Gniazdka czyli hiszpańskie pączki

4.5 (147 ocen)

pączki doskonałe na Tłusty Czwartek

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    1 1/5 szkl. mąki,
    1 szkl. wody,
    125 g margaryny,
    4 jajka,
    szczypta soli,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Lukier:
    8 łyżek cukru pudru,
    3-4 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo:
    1 l oleju do smażenia,
    pergamin
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gniazdka czyli hiszpańskie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski.
    Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
    Pergamin tniemy w kwadraty 8 cm, odrysowujemy kółka o średnicy 5 cm, papier smarujemy olejem. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka.
    W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy delikatnie ciasto papierem do góry. ( Papier po 1-2 minutach zacznie sam odchodzić, można sobie pomóc szczypcami aby się nie poparzyć). Pączki smażymy około 4-5 minut z każdej strony. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Lukier: cukier puder ucieramy z wrzątkiem.
    Za pomocą pędzelka rozsmarowujemy lukier na wystudzonych pączkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować