Po walentynkowym szaleństwie i po ostatnich słodkościach wracam do Was z propozycją nie tylko obiadową, ale również na romantyczną kolację ;) Z czego składa się gniazdo? Z kilku rzeczy, które warto poznać ;)
1 godz. 10 min
Składniki:
Pesto z suszonych pomidorów:
słoiczek suszonych pomidorów w oleju(250g)
100g płatków migdałowych
garść świeżej bazylii
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka startego seru grana padano
sól, pieprz do smaku
makaron tagliatelle lub spaghetti(100g)
Gnocchi verdi:
6 plastrów szynki parmeńskiej
250g ricotty
opakowanie szpinaku baby 450g
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki mąki
1/5 szklanki bułki tartej
2 jajka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
ser grana padano do posypania
1 łyżka masła
Sos szałwiowy:
3 łyżki masła
garść liści szałwii
100g orzeszków pinii
sporo sera grana padano :)
Gniazdo - gnocchi z pesto i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.To danie jest kilkuczęściowe, ale uwierzcie mi każda z nich jest banalnie prosta ;) Zatem zaczynamy od najprostszej, czyli od przygotowania pesto :) Wszystkie składniki wkładamy do rozdrabniacza i blendujemy na jednolitą masę. Szpinak myjemy, osuszamy, a na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy posiekany czosnek, a następnie szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przesmażamy aż zmniejszy swoją objętość. Przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy ricottę, jajka, mąkę z bułką tartą, ser i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wstawiamy ciasto do lodówki na 40 minut, po tym czasie wykładamy na posypaną mąką blat i formujemy z ciasta jajka ;) Gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu, gdy gnocchi wypłyną, wyławiamy je łyżką cedzakową. W międzyczasie przygotowujemy sos szałwiowy, na rozgrzanej patelni prażymy orzeszki pinii, dokładamy liście szałwii, ser i przez moment smażymy, gdy nasz sos nabierze aromatu, zdejmujemy patelnię z gazu. Pamiętamy aby w tym samym czasie ugotować makaron i po odcedzeniu, wymieszać z pesto. Następnie układamy na makaronie, zawinięte w szynkę parmeńską gnocchi i polewamy z wierzchu sosem, a na koniec posypujemy startym serem. Smacznego!
Komentarze