Grochówka na wędzonym boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch płuczemy i zalewamy wodą, moczymy przez noc. Następnego dnia nastawiamy groch w tej samej wodzie, dodajemy boczek w kawałku razem ze skórką, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na średnim ogniu. Usuwamy pianę, która powstaje na początku gotowania grochu.
2.Włoszczyznę obieramy. Marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę i seler w drobną kostkę. Pokrojone warzywa, całą cebulę i kostkę rosołową wrzucamy do gotującego się grochu.
3.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gdy groch w zupie zacznie się już rozpadać, dodajemy pokrojone ziemniaki. Pod koniec gotowania, gdy groch jest już całkiem rozgotowany a warzywa miękkie, wyławiamy ziele angielskie, liść laurowy i cebulę. Boczek wyciągamy, odcinamy skórkę, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku.
Porady
Boczek można podmażyć z pokrojoną cebulą i dodać na końcu do zupy. Ja nie toleruję smaku gotowanej i smażonej cebuli, więc z tego sposobu nigdy nie korzystam.
Komentarze