CIASTO:
35 dag mąki
jajko
15 dag masła
sok z połowy cytryny
sól
FARSZ:
60 dag miękkiej fety
cebula
3 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
skórka otarta z cytryny
tymianek
sól, pieprz
Pierogi z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto : mąkę przesiać, wymieszać z solą i masłem, dodać jajko, sok z cytryny i 3 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut.
> Farsz : fetę rozdrobnić, utrzeć z obraną i drobno posiekaną cebulą oraz śmietaną. Przyprawić solą, obranym i drobno posiekanym czosnkiem, skórką otartą z cytryny, suszonym tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
> Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wykroić krążki, ułożyć nadzienie i zlepić pierogi.Ugotować w lekko osolonej wodzie około 3min od wypłynięcia.gotowe przełóż na patelnię i w małej ilosci oleju podsmaż z obu stron.
Komentarze