Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Rewelacyjny kurczak podany na styl meksykański, czyli aromatyczny, intensywnie przyprawiony i przede wszystkim pikantny. Idealnie komponuje się z kolorową, łagodną salsą na bazie awokado i soczystych pomidorów. Całość smakuje obłędnie i znakomicie prezentuje się na talerzu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 250g fileta z kurczaka
    150g dzikiego ryżu
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 czerwona cebula
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki ugniecionego w moździerzu kminu rzymskiego
    1 łyżka oliwy

    Marynata:

    1 łyżeczka ugniecionej w moździerzu kolendry
    1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
    1 łyżeczka suszonego czosnku
    1/2 łyżeczki oregano
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki białego pieprzu
    sok z połowy limonki
    skórka z limonki
    2 łyżki oliwy

    Salsa:

    1 awokado
    2 pomidory
    1 mała czerwona cebula
    ok. 4cm papryczki chilli
    garść posiekanej świeżej bazylii
    1 łyżka soku z limonki
    sól



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1j5uulc 1. Marynata
    Połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Fileta podzielić na mniejsze części i natrzeć przygotowaną marynatą, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie grillować fileta na mocno rozgrzanej patelni grillowej kilka minut z każdej strony.
  • image-0b4ei9n 2. Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Czerwoną fasolę odsączyć
    z zalewy. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać koncentrat pomidorowy, fasolę, ryż oraz kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć całość około 2 minut.
  • image-1str37v 3. Salsa
    Pomidory, cebulę pokroić w drobną kostkę. Papryczkę posiekać a awokado obrać i również pokroić w kostkę. Wszystko ze sobą wymieszać, dodać bazylię, sok z limonki i doprawić solą. Całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Grillowanego kurczaka podawać z ryżem, czerwoną fasolą i kolorową salsą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować