Grillowany pstrąg z masłem ziołowo-czosnkowym i puree z selera naciowego

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Idealny wiosenny obiad to taki, którym się najemy, ale jednocześnie nie będziemy czuć się ciężko. Delikatna, rozpływająca się w ustach grillowana rybka i puree z selera naciowego i natki pietruszki, które ma mnóstwo witamin sprawdzi się idealnie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ryba:
    -2 pstrągi tęczowe patroszone
    -2 łyżki masła
    -3 ząbki czosnku
    -1/2 pęczka natki pietruszki
    -1/3 pęczka szczypiorku
    -sól i pieprz

    Puree:
    -1 pęczek selera naciowego
    -3/4 l bulionu warzywnego
    -1/2 pęczka natki pietruszki
    -1,5 łyżki jogurtu greckiego
    -1 łyżka soku z cytryny
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Puree Grill

Grillowany pstrąg z masłem ziołowo-czosnkowym i puree z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło wrzucamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę i szczypiorek. Solimy i dokładnie mieszamy. Ryby myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Do nacięć wkładamy masełko. Spinamy wykałaczki. Na wierzchu pstrągi nacieramy solą i pieprzem, wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. Seler dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy aż lekko zmięknie (około 15 minut). Po tym czasie seler odsączamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy drobno posiekaną natkę, sok z cytryny i jogurt. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  • 3. Ryby układamy na zimnej, suchej patelni grillowej, wstawiamy na ogień. Grillujemy na średnim ogniu po około 6 minut z każdej strony. Na talerz wykładamy puree, na wierzch układamy pstrąga. Smacznego!

Porady

Danie można podać z waflami ryżowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować