W kuchni nie musi wiać nudą! Przedstawiam Wam przepis na grillowany kawałek udźca z indyka na wstążkach z cukinii z olejem lnianym. Jest to niebanalna i zdrowa propozycja na pyszny obiad lub kolację.
Składniki:
Składniki (na 1 porcję):
-130 udźca z indyka bez skóry i kości
-1 mała cukinia
-1 łyżeczka nierafinowanego oleju lnianego
-odrobina masła klarowanego/oleju kokosowego do smażenia
-niecała 1 łyżeczka soku z cytryny
-sól do smaku
marynata do mięsa:
-1 łyżecka sosu sojowego
-1 łyżeczka musztardy bez cukru
-1 łyżeczka majeranku
-1/4 łyżeczka wędzonej papryki
-pieprz do smaku
Grillowany udziec z indyka na wstążkach z cukinii z olejem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
-mięso dokładnie myjemy i suszymy za pomocą ręczników papierowych
-w misce mieszamy składniki na marynatę, wkładamy mięso i dokładnie mieszamy
-odkładamy na kilka godzin lub na całą noc
-mięso grillujemy do miękkości
-cukinię dokładnie myjemy i suszymy
-przygotowujemy wstążki za pomocą obieraczki
-patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju kokosowego/masła klarowanego i smażymy kilki sekund. W trakcie smażenia dodajemy sok z cytryny oraz sól
-cukinię wykładamy na talerz, układamy na niej mięso
-całość polewamy olejem lnianym
Komentarze