Danie to nie tylko wygląda estetycznie – naszym gościom zawsze bardzo smakuje. Kurczak marynowany jest wcześniej w limonce i imbirze, a do ryżu dodaję oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- piersi z kurczaka: 4 sztuki
- limonka: 1.5 sztuki
- imbir kawałek kłącza (2 na 2 cm): 1 sztuka
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- pieprz i sól: 1 szczypta
Grillowana pierś z kurczaka z sosem szafranowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka wypłucz, przełóż do miski. Oprósz solą i pieprzem, dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek (3 łyżki) oraz drobno posiekany imbir. Włóż do lodówki na ok. 2 godziny.
2.Zamarynowane piersi z kurczaka układaj na grillu (może być grill elektryczny lub patelnia grillowa) i grilluj pod przykryciem ok. 20 minut.
3.Czarny ryż (venere) gotuj w osolonej wodzie przez ok. 15-18 minut. Po ugotowaniu i odcedzeniu dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszaj.
4.Podczas gotowania ryżu i grillowania kurczaka, przygotuj sos szafranowy.
Do szklanki z wodą (ok. 150ml) dodaj szafran i wymieszaj. Przelej płyn do rondelka i podgrzewaj. Gdy woda się zagotuje, odlej jej trochę (ok. 3-4 łyżki i wymieszaj ze śmietanką kremówką. Następnie dodawaj powoli (cały czas mieszając) śmietankę do rondelka z wodą i szafranem, gotuj na wolnym ogniu. Dopraw solą. Przesianą mąkę wymieszaj dokładnie z dwoma łyżkami zimnej wody i dodaj do sosu szafranowego. Dokładnie wymieszaj sos (aż znikną grudki). Gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
5.Grillowanego kurczaka podawaj na czarnym ryżu polanego sosem szafranowym.
Komentarze