Gruszki z żurawiną, rumem i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

wyborne w smaku - fantazja w ustach

  • 30 min

Składniki:

  • 4 gruszki
    garść suszonej żurawiny
    2 łyżki rumu
    2 goździki
    kawałek kory cynamonu
    4 łyżki cukru
    polewa czekoladowa
    ciemny cukier ok 2 łyżki

Gruszki z żurawiną, rumem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszki z żurawiną, rumem i czekoladą 1. Gruszki obrać ze skórki, od strony szypułka kwiatowego wyciąć gniazda nasienne.
  • Gruszki z żurawiną, rumem i czekoladą 2. W garnuszku zagotować ok pół litra wody dodać cukier, cynamon i goździki. Włożyć gruszki stopniowo np. po dwie i gotować ok 5 min. Wyjąć osączyć i wystudzić.
    (w tej zalewie możemy jeszcze ugotować jabłka na inny deser wiec nie wylewamy jej)
  • Gruszki z żurawiną, rumem i czekoladą 3. Żurawinę namoczyć w rumie i pozostawić aż trochę zmięknie.
    Do środka każdej gruszki włożyć trochę żurawiny, gruszki umoczyć w ciemnym cukrze i ustawić w naczyniu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. tymczasem rozpuścić polewę czekoladową i polać obficie gruszki. Można na papierze pergaminowym wykonać małe ozdoby np w kształcie nutek, kluczy wiolinowych lub inne. Schłodzić i udekorować gruszki. Resztę rumu w którym moczyła się żurawina podlać pod ustawione gruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy