Gryczane kotlety z grzybowo-żurawinowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos grzybowy:
najpierw moczymy suszone grzybki w zimnej wodzie około 30 minut. Następnie obgotowujemy grzyby około 20 minut. Potem kroimy je w drobne paseczki, i podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ponad 1 godzinę. Pod koniec gotowania wrzucamy żurawinę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zaklepkę z mąki do zagęszczenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Sos gotowy.
2.Kotlety:
Podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Ugotowaną kaszę mieszamy z jajkami. Do kaszy dodajemy cebulę. Całość mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy w dłoni kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na małym ogniu do momentu upieczenia. Kotlety podajemy z sosem grzybowo-żurawinowym.
Komentarze