Gryczane kotlety z grzybowo-żurawinowym sosem

0 (0 ocen)

Pycha. W kuchni unosił się zapach grzybów i żurawiny, prawie jak we święta :)

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
    3 woreczki kaszy gryczanej(u mnie niepalona)
    2jajka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku

    Bułka tarta
    Olej do smażenia
    Pierz i sól

    Składniki na sos grzybowo-żurawinowy
    Suszone grzyby ok 20
    1 cebula
    łyżka masła
    garść suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gryczane kotlety z grzybowo-żurawinowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos grzybowy:
    najpierw moczymy suszone grzybki w zimnej wodzie około 30 minut. Następnie obgotowujemy grzyby około 20 minut. Potem kroimy je w drobne paseczki, i podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ponad 1 godzinę. Pod koniec gotowania wrzucamy żurawinę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zaklepkę z mąki do zagęszczenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Sos gotowy.
  • kotlety gryczane 2. Kotlety:
    Podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Ugotowaną kaszę mieszamy z jajkami. Do kaszy dodajemy cebulę. Całość mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy w dłoni kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na małym ogniu do momentu upieczenia. Kotlety podajemy z sosem grzybowo-żurawinowym.

Porady

Do kotletów gryczanych można dodać mielone mięso.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować