Grzyby jak ryby

4.51 (181 ocen)

  • 30 min

Przystawka, która zaskakuje smakiem wszystkich biesiadników !

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże - białe)
    3 średnie cebule,
    3 ogórki konserwowe
    2 jajka,
    1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    sól, pieprz, olej do smażenia,

    Zalewa:

    4 szklanki wody,
    12 łyżek octu
    6 łyżek cukru
    6 łyżek ketchupu
    1 słoik koncentratu 30%
    1 łyżka soli
    4 ziarenka pieprzu
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.51 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grzyby jak ryby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki po wycięciu nóżek (używamy samych kapeluszy) należy opanierować w przygotowanym wcześniej rozmąconym jajku przyprawionym przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem oraz w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
  • 2. W międzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.
  • 3. Usmażone grzyby przekładamy jak niżej:
    I warstwa - grzyby,
    II warstwa - surowa, obrana i pokrojona w plastry cebula
    III warstwa - grzyby
    IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
  • 4. Następnie tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą. Po wystygnięciu przekładamy w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.
  • 5. Potrawę należy podawać następnego dnia po przygotowaniu! W chłodnym miejscu możne przechowywać do tygodnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować