Kiedy pierwszy raz zrobiłam tę gwiazdę wiedziałam, że będzie gościła w moim domu na każde Święto Bożego Narodzenia. Drożdżowa gwiazda jest wspaniałą dekoracją stołu pod warunkiem, że nie zjedzą jej szybciej Wasi domownicy :)
Składniki:
½ kg mąki tortowej + naddatek
½ szklanki cukru
15 g świeżych drożdży
2 jajka
40 g masła
¾ szklanki mleka
sok z ½ pomarańczy
2 łyżki oleju
szczypta soli himalajskiej
ok. 450 g masy makowej z bakaliami
Gwiazda drożdżowa z makiem i nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W podgrzanym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Masło roztopić i wystudzić. Z połówki pomarańczy wycisnąć sok. Do miski wsypać mąkę dodać aktywne drożdże, masło, dwa żółtka, sok z pomarańczy i sól. Ciasto zagniatać przez 10 minut, powinno być gładkie i elastyczne. (Jeśli włożymy palec do ciasta, ciasto z powrotem wróci do swojej formy, a przede wszystkim podczas rozciągania nie rozerwie się). Do miski wlać olej i natrzeć ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
2.Kiedy zwiększy już swoją objętość przełożyć na stolnicę i zwałkować w rulon, który podzielić na 4 równe części. Podsypując mąką pierwszą z czterech części należy rozwałkować na bardzo cienki kształt koła. Przyłożyć np. talerz i odbić kształt.
3.Ciasto przełożyć na pergamin i rozsmarować cienko masą makową.
4.Następnie rozwałkować drugi kawałek ciasta, nałożyć na masę i odbić talerzem koło. Posmarować makiem. Czynność powtórzyć z wszystkimi kawałkami.
5.Na ostatnim elemencie nie dawać maku, ale przyłożyć talerz i nożem wyciąć kształt. W kole na środku umieścić np. szklankę i od niej zrobić nacięcia, najpierw na cztery, potem na osiem, a w końcu na 16 równych części.
6.Wziąć dwa przyległe do siebie kawałki i jeden w prawo a drugi w lewo skręcić dwa razy. Czynność powtórzyć z wszystkimi “trójkątami”.
7.Kolejne każde dwa ramiona posklejać ze sobą. Gotową gwiazdę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 15 minut.
Komentarze