Gwiazda drożdżowa z makiem i nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

Kiedy pierwszy raz zrobiłam tę gwiazdę wiedziałam, że będzie gościła w moim domu na każde Święto Bożego Narodzenia. Drożdżowa gwiazda jest wspaniałą dekoracją stołu pod warunkiem, że nie zjedzą jej szybciej Wasi domownicy :)

Składniki:

  • ½ kg mąki tortowej + naddatek
    ½ szklanki cukru
    15 g świeżych drożdży
    2 jajka
    40 g masła
    ¾ szklanki mleka
    sok z ½ pomarańczy
    2 łyżki oleju
    szczypta soli himalajskiej
    ok. 450 g masy makowej z bakaliami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gwiazda drożdżowa z makiem i nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1usak5c 1. W podgrzanym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Masło roztopić i wystudzić. Z połówki pomarańczy wycisnąć sok. Do miski wsypać mąkę dodać aktywne drożdże, masło, dwa żółtka, sok z pomarańczy i sól. Ciasto zagniatać przez 10 minut, powinno być gładkie i elastyczne. (Jeśli włożymy palec do ciasta, ciasto z powrotem wróci do swojej formy, a przede wszystkim podczas rozciągania nie rozerwie się). Do miski wlać olej i natrzeć ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • image-0wl579x 2. Kiedy zwiększy już swoją objętość przełożyć na stolnicę i zwałkować w rulon, który podzielić na 4 równe części. Podsypując mąką pierwszą z czterech części należy rozwałkować na bardzo cienki kształt koła. Przyłożyć np. talerz i odbić kształt.
  • image-21xs9id 3. Ciasto przełożyć na pergamin i rozsmarować cienko masą makową.
  • image-0q1l86o 4. Następnie rozwałkować drugi kawałek ciasta, nałożyć na masę i odbić talerzem koło. Posmarować makiem. Czynność powtórzyć z wszystkimi kawałkami.
  • image-07vwa5t 5. Na ostatnim elemencie nie dawać maku, ale przyłożyć talerz i nożem wyciąć kształt. W kole na środku umieścić np. szklankę i od niej zrobić nacięcia, najpierw na cztery, potem na osiem, a w końcu na 16 równych części.
  • image-06q8ooh 6. Wziąć dwa przyległe do siebie kawałki i jeden w prawo a drugi w lewo skręcić dwa razy. Czynność powtórzyć z wszystkimi “trójkątami”.
  • image-1jqao64 7. Kolejne każde dwa ramiona posklejać ze sobą. Gotową gwiazdę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować