Gulasz :
600 g świeżej szybki wieprzowej
1 cebula
kawałek młodej kapusty ( 200 g )
1 biała papryka
3 młode marchewki
1 garść żółtej fasolki szparagowej
kilka gałązek natki pietruszki
sól morska z magnezem do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
kucharek w płynie do smaku
kilka łyżek oleju rzepakowego
ok. 500 ml filtrowanej wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Placki :
1 kg ziemniaków ( młodych )
3 jajka
2 łyżki mąki
sól morska z magnezem do smaku
pieprz czarny do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Gulasz mieszany na mini placuszkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gulasz :
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Warzywa obrać, umyć i kapustę i paprykę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki, marchew w plasterki a natkę posiekać. Na patelni lub w garnku rozgrzać kila łyżek oleju i wrzucić mięso. Smażyć na złoto brązowy kolor a następnie dodać cebulę i ją zrumienić. Dodać przygotowane warzywa, podsmażyć około 2 minuty a potem wlać wodę oraz dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby doprawić. Mąkę rozrobić z mąką ziemniaczaną i zagęścić nią sos, zagotować i przykryć pokrywką.
2.Placki :
W czasie, gdy gulasz się dusi obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potem dodać do nich jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać masę ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać olej i kłaść na gorący porcje ciasta ( ja używam łyżki do lodów ) lekko rozpłaszczając. Placki smażyć na złoty kolor aby były chrupiące. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym a następnie układać na talerze razem z przygotowanym gulaszem piętrowo. ( Można podać według swojego upodobania ).
Komentarze