Gulasz wołowy z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyściłam z błon i tłuszczu. Pokroiłam w grubą kostkę. Na rozgrzanej patelni z łyżeczką smalcu gęsiego, na dużym ogniu przyrumieniłam mięso. Do przysmażonego mięsa dodałam pokrojoną drobno cebulę - chwilę smażyłam. Nastepnie do miesa wlałam ok 3 szkl wrzącej wody. Dołożyłam ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotowałam na małym ogniu ponad godzinę - do miękkości mięsa. Gdy mieso sie ugotowało dodałam pokrojone marchewki . Gotowałam jeszcze ok 10 minut. Wywar zaprawiłam pełną łyżką mąki wymieszanej z ok 1/2 szkl wody - zagotowałam. Podałam z ubitymi ziemniakami i buraczkami z chrzanem
Buraczki
Ok 1/2 kg buraków - ugotowałam w łupinach, chrzan ze słoiczka, sok z cytryny, sól, kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
Ugotowane, obrane buraczki pokroiłam w słupki. dodałam 2 łyżeczki chrzanu, łyżkę soku z cytryny, sól do smaku i pełną łyżkę smietany - wymieszałam
Komentarze