Gulasz węgierski

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Tradycyjna kuchnia węgierska kojarzy się przede wszystkim z pikantnymi mięsistymi daniami, które pachną papryką i pomidorami. A gulasz węgierski to jedno z najbardziej popularnych dań w tym kraju.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 600g łopatki wieprzowej
    2 małe cebule
    2 ząbki czosnku
    2 ziemniaki
    1-2 papryki
    3 pomidory
    2 łyżki smalcu
    1 łyżka papryki w proszku
    odrobina kminku
    sól, piepr
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzej smalec, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i chwilkę podsmaż, następnie posyp papryka w proszku oraz kminkiem. Całość delikatnie podsmaż. Dodaj pokrojone w grubą kostkę mięso i smaż aż lekko się przyrumieni.

    Zalej wodą, tak aby przykryło mięso i duś pod przykryciem przez ok 60 min, Następnie dodaj pokrojone i obrane ze skórki pomidory, paprykę oraz ziemniaki. Całość duś jeszcze przez ok 20 min. Dopraw solą i pieprzem.

Porady

Gulasz węgierski najlepiej smakuje posypany świeżąc pietruszką i podany z kromką ciemnego chleba

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować