35 dag cebuli
2 razy po 3 łyżki oleju z pestek winogron
25 dag boczniaków
40 dag cukinii
40 dag czerwonej papryki
1/2 l bulionu warzywnego
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
Sos sojowy
Natka pietruszki
Majeranek
Tymianek
Bazylia
Sól i pieprz
Gulasz z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej , przełożyć cebulę i zeszklić.
Boczniaki opłukać , osuszyć i pokroić w paski. Dodać do cebuli , wymieszać i razem podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka.
Cukinię pokroić w półplasterki / w skórce/. Czerwoną paprykę oczyścić , pokroić w paski.
Na patelnię wlać olej , rozgrzać i przełożyć cukinię z papryką.
Do garnka wlać bulion. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.Razem wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min. Czosnek obrać , zmiażdżyć i razem z przecierem pomidorowym dodać do gulaszu. Całość wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia , dodać sok z cytryny , kilka kropel sosu sojowego , natkę pietruszki , szczyptę majeranku , tymianku , bazylii. Przyprawić solą i pieprzem.
Komentarze