60 dag karczku,
1 mała cebula,
kawałek pora,
kawałek pietruszki,
1 mała marchewka,
200 ml śmietany 30%,
1 łyżka maki,
ok 400 ml wody lub bulionu,
pęczek koperku,
sól, pieprz, ostra i słodka papryka,
olej,
Gulasz z karczku w sosie śmietanowo-koperkowym z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szybkowarze (może być wysoka patelnia lub rondel) rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, pora, pietruszkę, marchewkę i mięso, obsmażamy aż będzie lekko złociste. Wlewamy wodę lub bulion (ok. 350 ml), tak aby przykrył mięso, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez aż mięso będzie miękkie (ok. 45 min).
Do ok 50 ml zimnej wody dodajemy łyżkę mąki ( ja używam do tego słoika, daję zimną wodę, mąkę i zakręcam słoik,dokładnie potrząsam, nie zrobią nam się wtedy grudki) następnie dodajemy śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy wlewamy do uduszonego mięsa. Wszystko jeszcze dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy posiekany koperek i zagotowujemy. Smacznego!
Komentarze