Rozgrzewający, pełen warzyw gulasz z łopatki wieprzowej to moja propozycja na jesienny obiad.
60 min
Składniki:
400 g łopatki wieprzowej
1 duża czerwona papryka
1 duża marchewka lub kilka mniejszych
1 duża cebula
250 g pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz
czosnek granulowany
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
5-6 ziaren pieprzu
1 łyżka masła lub margaryny
Gulasz z łopatki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w 1 centymetrową kostkę
2.Garnek o grubym dnie postawić na ogniu i na "sucho" bez tłuszczu podsmażać mięso, aż zrobi się lekko brązowe
3.Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. A marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
4.Do mięsa dodać tłuszcz i warzywa, oprószyć solą i podsmażać aż warzywa puszczą sok. Kiedy "warzywa" złapią kolor podlać 1 szklanką wody i dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym. Serwować z ryżem kaszą lub makaronem. Smacznego!
Komentarze