Holenderski krem z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy bulion: warzywa
obieramy, myjemy, kroimy na
mniejsze kawałki i zalewamy
2 litrami wody. Wkładamy
listki laurowe oraz ziarna pieprzu
i ziela angielskiego. Lekko
solimy. Gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu pod
przykryciem.
2.Cebule obieramy i kroimy
w kostkę. Pory oczyszczamy
i myjemy. Białe i jasnozielone
części kroimy w cienkie talarki.
Ziemniaki obieramy,
myjemy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy
masło, wsypujemy
pora i cebulę. Dusimy ok.
15 minut na małym
ogniu. Często
mieszamy, ewentualnie
podlewamy
małą ilością
wo dy – pory nie powinny
zbrązowieć.
3.Wlewamy 1 litr bulionu.
Dodajemy ziemniaki i gotujemy
ok. 15 minut. Zdejmujemy
z ognia, doprawiamy solą,
pieprzem i gałką muszkatołową.
Gdy zupa nieco ostygnie,
dodajemy posoloną, zahartowaną
śmietanę. Miksujemy.
Komentarze