Hummus z ciemnej ciecierzycy (Kala Chana Hummus)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam hummus klasyczny, jak i ten z rozmaitymi dodatkami. Tym razem postanowiłam przygotować go z ciemnej ciecierzycy - indyjskiej Kala Chana. Hummus w tej wersji jest bardziej wyrazisty i niezwykle smaczny.

  • 30 min

Składniki:

  • - 200 g ciemnej ciecierzycy (użyłam z puszki)
    - 80 g pasty Tahini
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 ząbek czosnku
    - 0,5 łyżeczki zmielonego kuminu
    - woda (około 75 ml)
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Hummus z ciemnej ciecierzycy (kala chana hummus) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do blendera dodajemy odsączoną z zalewy ciemną ciecierzycę, sok z cytryny oraz ząbek czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę sezamową (tahini) oraz rozdrobnione w moździerzu ziarenka kuminu i ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku solą.
  • 2. Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu. Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy go w lodówce do około 1 tygodnia. Do pasty możemy dodać także ulubione dodatki - suszone pomidory, orzechy, ziarna lub mieloną paprykę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować