Mój przepis na drożdżowe serca z imbirową konfiturą (można ją zastąpić konfiturą pomarańczową, różaną lub inną). Serca wyglądają pięknie,smakują bosko.Imbir to naturalny afrodyzjak.
"imbirowe love" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypać cukier i rozkruszone drożdże,rozrobić.
2.Podgrzać mleko,aby było ciepłe(nie gorące).Wlać do rozrobionych z cukrem drożdży,wymieszać.
3.Oddzielić zółtka od białek.Żółtka wrzucić do miski z resztą składników.Białka odstawić.Do miski wsypać też makę,odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
4.Po 5 minutach wlać do miski olej,aromat waniliowy,rozrabiać ciasto,aż będzie elastyczne.Ciasto przykryć lnianym ręcznikiem,odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut,(2-krotnie zwiększy swoją objetość).
5.Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm.Wycinać serca (24 sztuki tej samej wielkości,w 12 sercach wyciąć okienko-kształt serca mniejszą foremką).Na 12 sercach naklejamy serca z okienkiem, które wypełniamy konfiturą imbirową).Serca smarować białkiem i posypać kolorowymi kropeczkami cukrowymi.
6.Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Uwaga: w moim przepisie użyłma konfitury imbirowej własnej roboty,ale mozna ją zastąpić każda inna ulubioną,zależnie od upodobań.
Komentarze