Indyjskie szaszłyki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokrój w dużą kostkę. Przygotuj marynatę, tzn. w dużej misce wymieszaj śmietanę z kardamonem, imbirem, czosnkiem, kurkumą, opcjonalnie dodaj garam masalę i kumin. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kurczaka. Wymieszaj tak, by cały pokrył się marynatą. Nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny (lub po prostu na noc).
2.Przygotuj sos. Przekrój granat na pół i wydrąż łyżeczką nasiona. Wymieszaj jogurt z granatem i miętą. Zostaw trochę nasion do dekoracji. Dodaj sok z cytryny oraz pieprz i sól do smaku.
3.Paprykę pokrój na kawałki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków na zmianę mięso i paprykę. Patyczki możesz wcześniej namoczyć w wodzie, żeby się nie przypalały.
4.Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz szaszłyki około 10-12 minut. Obracaj je i smaruj roztopionym masłem. Podawaj z sosem.
Komentarze