Indyk pieczony w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Indyka natrzeć solą, przyprawą do drobiu oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.Ułożyć w dużym naczyniu i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
2.Pomarańcze obrać ze skórki pokroić na ćwiartki, cebulę i jabłko pokroić na ćwiartki. Nadziać indyka.
Skórke z pomarańczy wymieszać z miękkim masłem posmarować indyka oraz pod skórką ( w miejscach gdzie skórka jest luźniejsza).Masło można również lekko rozpuścić na ogniu.
3.1/4 szklanki soku pomieszać z 1 łyżką miodu, polać indyka po całości.Nakryc naczynie folią aluminiową.
4.Piec w tmp. 170 stopni ok. 3-3.5 godziny, polewając sokiem z pomarańczy co 15-20 minut, oraz sokiem z indyka wytworzonym podczas pieczenia. Na ok. 40 minut przed koncem pieczenia błozyc indyka plasterkami pomarańczy .Odkryc naczynie z folii aby indyk sie przypiekl.
Komentarze