Od dawna chciałam wypróbować ten przepis aż w końcu się skusiłam. Jajka są bardzo smaczne i ciekawie doprawione gałką muszkatołową i curry. Gorąco polecam nie tylko na Wielkanoc.
40 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
8 jajek klasy M
500g mięsa mielonego indyczego
1 bułka kajzerka
jajko + żółtko
średnia biała cebula
dwa ząbki czosnku
100ml mleka pełnego
bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia
curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz
3-4 łyżki masła klarowanego
Scotch eggs - jajka w mięsie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo. Studzimy, obieramy. Cebule i dwa ząbki czosnku drobno siekamy i szklimy na łyżce masła klarowanego. Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku. Do mielonego mięsa dodajemy cebulkę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, oraz wbijamy jedno jajko oraz jedno żółtko. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową. Z masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki. Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na maśle klarowanym. Podawać z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego lub sosu czosnkowego.
Komentarze