Jabłecznik na biszkopcie

4.5 (179 ocen)

Wilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami jest dobre na letnie dni. Dużo pracy przy nim nie ma, a satysfakcja gwarantowana.

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    1 1/2 szklanki cukru
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek oliwy
    2 łyżki octu spirytusowego
    masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    około 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka)
    2 łyżki soku z cytryny
    2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery Biszkopty

Jabłecznik na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Całe jajka zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
    Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek.
    Dodać olej i ocet, chwilę miksować.
    Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka.
    Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy.
  • 2. masa jabłkowa:
    Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę.
    Do rondelka włożyć pokrojone jabłka, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Jabłka gotować do chwili rozpuszczenia się cukru i gdy jabłka nie będą już twarde.
    Zdjąć jabłka z ognia i dodać do nich galaretki. Mieszać do rozpuszczenia się galaretek.
    Zamiast robić masę ze świeżych jabłek można wykorzystać gotowe jabłka szarlotka ze słoika dostępne w sklepach. Jabłka ze słoika zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia.
    Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować