Jabłecznik na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Całe jajka zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek.
Dodać olej i ocet, chwilę miksować.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy.
2.masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę.
Do rondelka włożyć pokrojone jabłka, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Jabłka gotować do chwili rozpuszczenia się cukru i gdy jabłka nie będą już twarde.
Zdjąć jabłka z ognia i dodać do nich galaretki. Mieszać do rozpuszczenia się galaretek.
Zamiast robić masę ze świeżych jabłek można wykorzystać gotowe jabłka szarlotka ze słoika dostępne w sklepach. Jabłka ze słoika zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia.
Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze