jabłecznik straciatella

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z braku pomysłu wymyśliłam takie ciasto. Zdecydowanie z rodzaju tych, które trzeba jeść łyżeczką. Bardzo kremowe, lekkie i delikatne. krem cappuccino z kawałkami czekolady doskonale dodaje słodkości kwaśnej masie jabłkowej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *blaszka 24*24 cm
    Składniki:
    na biszkopt:

    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę jabłkową:
    1 kg jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    na masę straciatella:
    2 szklanki mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    200 ml śmietanki kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2-3 łyżki sypkiej kawy cappuccino
    50 g czekolady posiekanej (gorzkiej lub mlecznej)
    1 łyżka żelatyny (można dodać więcej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt i wystudzić.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondla i dusić aż zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać. Odstawić. Wystudzoną masę jabłkową wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z zimnym budyniem. Dodać kawę i czekoladę. Dodać rozpuszczoną żelatynę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wylać na masę jabłkową. Odstawić do stężenia.

Porady

Do kremu można dodać więcej żelatyny, będzie wtedy mniej kremowy a zyska konsystencję ptasiego mleczka i ciasto będzie lepiej się kroić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować