Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika a drugą rozkładamy na blaszce o wymiarach 40x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180C.
2.Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Wkładamy do rondelka dodajemy cukier i smażymy około 10 minut. Do jabłek dodajemy cynamon, rodzynki i kaszę mannę. Mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto.
3.3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w pozostałym mleko rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. Gorący budyń wylewamy na masę jabłkową. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze