Jabłecznik z budyniem

4.49 (190 ocen)

Uwielbiam jabłeczniki pod każdą postacią.

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    2 jajka
    1 torebka cukru waniliowego

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    łyżeczka cynamonu
    3 łyżki rodzynek
    2 łyżki kaszy manny

    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    oraz
    cukier puder


Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika a drugą rozkładamy na blaszce o wymiarach 40x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180C.
  • image-1unqrct 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Wkładamy do rondelka dodajemy cukier i smażymy około 10 minut. Do jabłek dodajemy cynamon, rodzynki i kaszę mannę. Mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto.
  • image-2as67oq 3. 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w pozostałym mleko rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. Gorący budyń wylewamy na masę jabłkową. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa budyniowa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować