Jabłecznik z galaretką i kremem

4.5 (197 ocen)

Bardzo lubię ciasta biszkoptowe, przekładane jabłkami.

Składniki:

  • Biszkopt
    jajka - 4 szt
    mąka ziemniaczana - 0,5 szkl
    mąka pszenna - 0,5 szkl
    cukier - 0,5 szkl
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Masa jabłkowa :
    jabłka - 1,3 kg
    cukier - 3 łyżki
    galaretka cytrynowa - 1,5 opak
    woda - 1/4 szkl
    Krem śmietanowy
    śmietana kremówka - 300 ml
    śmietan -fix - 2 opak
    cukier puder - 3 łyżki
    Wierzch ciasta:
    galaretki cytrynowe - 2 opak
    woda gotowana - 700 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Jabłecznik z galaretką i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielić od żółtek.
    Ubić białka na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku i cukier, zmiksować.
  • 2. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do jajek, ostrożnie wymieszać.
  • 3. Przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x36 ), wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut w 175 stop.
  • 4. asa jabłkowa : Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondla, podlać wodą, przesmażyć z cukrem na ogniu.
  • 5. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać, już nie gotować.
  • 6. Krem śmietanowy :
    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
  • 7. Do ubitej śmietany dodać śmietan- fix, dalej ubijać.
  • 8. Galaretki :
    Galaretki cytrynowe rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 9. Przełożenie ciasta : Na ostudzony biszkopt, wyłożyć gorącą masę jabłkową, dobrze ostudzić. Następnie na jabłka wyłożyć krem śmietanowy . Wierzch ciasta zalać galaretką, odstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Śmietana Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować