Jabłkowo-cynamonowe ślimaczki

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Aromat cynamonu i pieczonego jabłka, chrupkość ciasta sprawia, że znikają natychmiast.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    4 duże jabłka
    4 łyżki cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1 łyżka masła
    odrobina mąki

    PONADTO:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowo-cynamonowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Odcisnąć sok.
  • 3. Cukier zmieszać z cynamonem.
  • 4. Do jabłek dodać 2 łyżki mieszanki cukru z cynamonem, oraz stopione masło. Dokładnie wymieszać.
  • 5. Ciasto francuskie oprószyć delikatnie mąką. Posypać dwoma łyżkami cukru zmieszanego z cynamonem.
  • 6. Nałożyć jabłka, rozprowadzić równomiernie.
  • 7. Zwinąć dłuższą stroną w roladę.
  • 8. Schłodzić w lodówce ok 30 min.
  • 9. Schłodzoną roladę pokroić na 18 części, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 10. Piec do zrumienienia w temperaturze 200 stopni.
  • 11. Wystudzone ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować