Jabłkowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jabłkowe: Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę, rozrzedzone drożdże. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę, rozprowadzić utarte n tarce o grubych oczkach jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć 2 częścią ciasta. Piec w temp. 180* C przez ok. 40 min. Wymiary mojej blaszki to: 20x31.
2.Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180* C przez 25-30 min. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na pół.
3.Masa: Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń
Komentarze