Jabłka smażone w cieście

0 (0 ocen)

Deser którym możemy sie cieszyć o każdej porze roku.

Składniki:


  • Ciasto:
    2 szklanki kefiru
    2 szklanki mąki
    1jajko
    1/2 łyżeczki sody
    3 łyżki cukru
    Dodatkowo;
    jabłka
    cukier puder
    cukier z cynamonem
    olej do smażenia

Jabłka smażone w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka smażone w cieście 1. Jabłka pokroić na grube plastry i ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, plasterki jabłek posypać cukrem z cynamonem (ja mam taki gotowy, ale można wymieszać zwykły cukier z cynamonem)
  • jabłka smażone w cieście 2. Z mąki, jajka i kefiru wymieszać gładkie i dosyć gęstawe ciasto w trakcie mieszania dodać cukier i sodę. Przygotowane plastry jabłek zanurzyć w cieście i łyżka nabierając sporo ciasta kłaść jabłka na gorący olej, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i podawać gorące. Do jabłek doskonale pasuje też sos owocowy lub bita śmietana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy