Pyszne jabłuszka, ciekawie podane sprawdzą się na deser :)Z racji tego, że jabłka nie będą się długo piekły można wybrać miękkie jabłka lub obrać je ze skórki jeśli jej nie lubicie.
Składniki:
2 jabłka
garść orzechów włoskich
łyżka rodzynków
szczypta cynamonu
łyżka miodu
op. ciasta francuskiego
żółtko do posmarowania
Jabłka pieczone na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i cynamonem. Jabłka umyć, osuszyć i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne a w środek nałożyć nadzienie orzechowe. Połówki jabłek ułożyć na cieście francuskim w takiej odległości aby swobodnie wyciąć ostrym nożem kontury o 1 cm szersze od objętości jabłka. Wyciąć również listki. Jabłka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i zapiekać ok 15-20 minut w 200 stopniach do zarumienienia.
Komentarze