Jabłka w cieście

0 (0 ocen)

Deser którym możemy się cieszyć o każdej porze roku choć wiadomo, że jesienią smakuje najlepiej.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 dag drożdży
    2 jajka
    szczypta soli
    dodatkowo:
    4 jabłka
    olej do smażenia

Jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hi59wv 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem dolać do nich ciepłe mleko, wymieszać i odstawić na kilka minut.
    Mąkę przesiać, dodać do niej sól i jajka, następnie wlać podrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać.
    Jabłka obrać i pokroić w grube plastry z których wyciąć gniazda nasienne, następnie jabłka zanurzyć w cieście.
  • image-2303hr0 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść plastry jabłka z dużą ilością ciasta.
    Jabłka smażyć z dwóch stron na złoty kolor, podawać gorące posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy