Jabłka w słoiku na zimę do szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mam sporo jabłek ale przechowywanie ich to prawdziwa sztuka dlatego wpadłam na pomysł i wekuję je uzyskując jabłka na szarlotkę lub do pieczonego ryżu i sok który bardzo chętnie piją córcie. na około 2kg obranych i startych jabłek daję 1kg cukru. tak zasypane jabłka pozostawiam na kilka godzin np. na noc. po tym czasie lekko odciskam sok od miąszu. sok zgotowuję i gotujący nalewam do butelek - sam się idealnie wekuje i jest prawdziwym rarytasem zimą. starte jabłka mają jeszcze troszkę soku ale nie zbyt dużo. dosypuję po 1/2 kg cukru na wcześniejszą miarę, mieszam, nakładam w słoiki, szczelnie zamykam i na wolnym ogniu gotuję blisko godziny. naprawdę super sprawa i zawsze szybko robię szarlotkę niezależnie czy warzywniaku są jabłka czy ich zbrakło właśnie. jabłka przechowują się idealnie. czasem dosypuję cynamon to już całkowicie gotowe jabłka do ciasta. polecam
Komentarze