jabłka w słoiku na zimę do szarlotki

4.48 (193 ocen)

to łatwy sposób zimą na pyszną szarlotkę

Składniki:

  • 2kg obranych jabłek
    1kg cukru
    1/2 kg cukru.
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Jabłka w słoiku na zimę do szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mam sporo jabłek ale przechowywanie ich to prawdziwa sztuka dlatego wpadłam na pomysł i wekuję je uzyskując jabłka na szarlotkę lub do pieczonego ryżu i sok który bardzo chętnie piją córcie. na około 2kg obranych i startych jabłek daję 1kg cukru. tak zasypane jabłka pozostawiam na kilka godzin np. na noc. po tym czasie lekko odciskam sok od miąszu. sok zgotowuję i gotujący nalewam do butelek - sam się idealnie wekuje i jest prawdziwym rarytasem zimą. starte jabłka mają jeszcze troszkę soku ale nie zbyt dużo. dosypuję po 1/2 kg cukru na wcześniejszą miarę, mieszam, nakładam w słoiki, szczelnie zamykam i na wolnym ogniu gotuję blisko godziny. naprawdę super sprawa i zawsze szybko robię szarlotkę niezależnie czy warzywniaku są jabłka czy ich zbrakło właśnie. jabłka przechowują się idealnie. czasem dosypuję cynamon to już całkowicie gotowe jabłka do ciasta. polecam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować