Jagodowo-pomarańczowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Doskonale smakuje nie tylko latem, zimą również.

Składniki:


  • spód:
    250 g herbatników pełnoziarnistych
    100 g masła

    masa jagodowa:
    500 g serka waniliowego
    250 g mrożonych jagód
    5 łyżeczek żelatyny

    masa pomarańczowa:
    500 g serka waniliowego
    2 galaretki pomarańczowe

    ponadto:
    200 ml śmietanki 36%
    1 łyżka cukru z wanilią
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Jagodowo-pomarańczowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Masło roztopić,połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  • 2. Jagody rozmrozić,zmiksować z serkiem i połączyć z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę wylać na spód ciasteczkowy,odstawić do stężenia.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,odstawić do wystygnięcia i tężejącą połączyć z serkiem. Masę pomarańczową wylać na warstwę jagodową.
    Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 4. Przed podaniem udekorować ubitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować