Jagodowy sernik na herbatnikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Herbatniki rozkruszamy (ja użyłam do tego blendera). Masło roztapiamy i mieszamy z herbatnikami. Blaszkę dokładnie wykładamy powstałą masą zachodząc lekko na brzegi. Wkładamy do lodówki.
2.Masa serowa:
Jagody zmiksować blenderem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Ser, jajka, mąkę, cukier wrzucić do miski i całość zmiksować do połączenia się składników. Dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Na koniec dodać jagody i wymieszać. Masę wylać na blachę z herbatnikami. Do piekarnika na sam dół wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Sernik pieczemy godzinę w 160 stopniach. Studzimy.
3.Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. Rozrabiamy galaretkę i odstawiamy do stężenia.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i żelatynę.
4.Wykładamy na upieczony i ostudzony sernik połowę śmietany, pociętą na kwadraty galaretkę i resztę śmietany. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze