Przepis na pyszne śniadanko lub kolację. Jajka z wody na ostrym sosie musztardowym, ze świeżym ogórkiem oraz czerwoną cebulą. Podane z ciemnym pieczywem smakują idealnie.
Składniki:
Na przygotowanie 6 porcji
Jajka w koszulkach:
6 jajek
woda
sól
ocet 10%
Sos:
1 średni ogórek sałatkowy, mierzący 28 cm (250g)
1 większa czerwona cebula
4 łyżki majonezu
4 łyżki musztardy stołowej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól do smaku
cukier do smaku
Jajka w koszulkach z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórka pokroić w drobną kostkę, dodać posiekaną cebulę, musztardę oraz pieprz ziołowy.
2.Dołożyć majonez - wymieszać. Sos doprawić do smaku. Włożyć do lodówki, by składniki się przegryzły.
3.W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli oraz niewielką ilością octu. Powoli wbić np. 2 jajka i gotować 3 - 5 min na bardzo małym ogniu, kontrolując łyżką cedzakową, by białko się nie zdeformowało.
4.Jajka wyjąć. W podobny sposób ugotować pozostałe 4 jajka. Podawać z dodatkiem sosu.
Komentarze