Jajka z piekarnika z ziemniakami

4.5 (161 ocen)

  • 1 min

Jajka na śniadanie są klasykiem. Jajka z piekarnika stanowią smaczną alternatywę dla jajecznicy, jajek na twardo czy miękko. Poza tym przygotowane w poniższy sposób pozwalają wykorzystać pozostałe z dnia poprzedniego ziemniaczki.

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki (4 porcje)

    4 jajka
    4 łyżki ugotowanych, gniecionych ziemniaków
    4 plastry szynki
    1 mała cebula
    4 łyżeczki startego żółtego sera
    Zieleninka np. szczypiorek, cebulka dymka
    Oliwa
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Jajka z piekarnika z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni.
  • 2. Szynkę i cebulę pokroić w kostkę.
  • 3. Kokilki wysmarować oliwą. Do każdej włożyć łyżkę ziemniaków, wykładając nimi spód i brzegi naczynek. Następnie dołożyć szynkę i cebulę oraz wbić jajko, uważając aby żółtko pozostało w całości. Doprawić solą i pieprzem, posypać żółtym serem.
  • 4. Formę wstawić na najniższy poziom w piekarniku. Piec około 10-15 minut. Jeśli chcemy, aby żółtka były lekko płynne, należy piec jajka do momentu aż białka z przezroczystych staną się białe. Trwa to około 10 minut. Po około 15 minutach zarówno żółtka, jak i białka są takie jak w jajkach ugotowanych na twardo.
  • 5. Przed podaniem posypać zieleninką.

Porady

Jajka można przygotować w wersji wegetariańskiej – dodając pomidory czy paprykę. Smakują obłędnie. Polecam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować